Frequently Asked Questions - Glasvezel

FAQs - Glasvezel

Hier vindt u veel gestelde vragen die betrekking hebben met glasvezel

Breedband is een snelle netwerkverbinding waarmee je kunt internetten, tv kijken en bellen via dezelfde aansluiting. Bekende vormen van breedbandnetwerken zijn: coax (kabel), DSL, glasvezelkabel en mobiel internet (3G/4G). De meeste mensen herinneren het begin van breedband als de overstap van de piepende inbelverbinding naar ADSL of kabelinternet. Inmiddels behoren ADSL en oudere vormen van kabelinternet tot het traditionele breedband. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van internet vragen om de volgende stap: van traditioneel breedband naar zogenaamde Next Generation Access (NGA) breedbandnetwerken. Glasvezel en nieuwe kabelnetwerken zijn vormen van NGA breedbandnetwerken waar we nog decennia mee vooruit kunnen.

Snel internet is voor zowel burgers als bedrijven van steeds groter belang. Het is de verwachting dat tussen nu en 2017 de hoeveelheid dataverkeer ongeveer verviervoudigt. Waardoor dat komt? Nu nog vooral door de groei van mobiel internetverkeer, internet TV, werken in de cloud en videodiensten zoals Skype en YouTube. In de komende jaren zullen er talloze nieuwe producten en diensten ontstaan op het gebied van zorg, leefbaarheid, veiligheid en economie die intensief gebruik gaan maken van internet. Deze ontwikkelingen eisen een veel grotere bandbreedte dan nu beschikbaar is. De stap naar hoogwaardig breedband is dus noodzakelijk, zodat we de komende decennia mee kunnen met deze ontwikkelingen. Glasvezel wordt als meest toekomstvaste vorm van breedband ook wel de informatiedrager van de toekomst genoemd.

Als je overstapt op hoogwaardig breedband dan zal je verschil merken in de snelheid en kwaliteit van bestaande diensten. Denk hierbij aan televisie kijken in haarscherpe HD-kwaliteit, hoogwaardig up- en downloaden en het probleemloos gebruiken van online diensten. Ook als er meerdere apparaten gebruik maken van het internet, blijft de hoge snelheid en kwaliteit behouden. Op dit moment is het nog mogelijk om te kiezen voor langzamer internet en genoegen te nemen met minder snelheid en kwaliteit, maar over een paar jaar kun je met deze huidige verbinding al geen gebruik meer maken van een groot aantal online diensten. Denk hierbij aan vernieuwende diensten, zoals online thuiszorg, nieuwe zakelijke software ten behoeve van werken in de cloud en thuiswerken, online onderwijsprogramma’s, beveiligingsproducten en online energie- en klimaatmanagement van je huis. Hoogwaardig breedband wordt dus voor iedereen een belangrijke persoonlijke, maatschappelijke en economische behoefte.

Er bestaan verschillende technieken die breedbandinternet mogelijk maken. Momenteel maken de meeste burgers en bedrijven gebruik van DSL (koper) of Docsis (coax). Deze netwerken zijn in Nederland in het beheer van respectievelijk KPN en Ziggo. Zowel de DSL als de Docsis netwerken zijn de afgelopen jaren voortdurend vernieuwd, waardoor de maximale bandbreedte sterk is toegenomen. In chronologische volgorde zijn de soorten DSL: ADSL, ADSL2(+) en VDSL(2). Bij Docsis is dit Docsis 1.0, 2.0 en 3.0. Ongeveer een kwart van de aansluitingen beschikt al over de nieuwste en veel snellere Fiber-to-the-home (FTTH) verbinding, ook wel glasvezel genoemd. Alleen met glasvezel en nieuwere vormen van Docsis (kabel) kunnen we nog een tijd vooruit.

 

Gebaseerd op de verwachte groei van het dataverkeer in de komende jaren kunnen we met de meeste DSL en Docsis netwerken, indien ze worden verbeterd, nog maximaal tot 2020 vooruit. Veel van deze netwerken in met name kleine dorpen en buitengebieden voldoen echter nu al niet meer aan de databehoefte van veel burgers en bedrijven. Breedbandnetwerken dienen dus vernieuwd te worden. FTTH (glasvezel) is de enige vorm van breedband waarmee we nog tientallen jaren vooruit kunnen.

Naast de bekabelde koper, coax en glasvezel netwerken bestaan er ook diverse draadloze netwerken. De meest voorkomende vormen hiervan zijn GSM, LTE en WIFI. GSM wordt met name gebruikt om te bellen en sms’en, LTE om mobiel te internetten (3G/4G) en WIFI om bijvoorbeeld thuis draadloos te internetten. Deze draadloze technieken worden steeds beter en sneller, maar zullen altijd als basis een bekabeld breedbandnetwerk nodig hebben.

ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line) is een vorm van breedbandinternet waarbij er over de traditionele koperdraad telefoonlijn informatie wordt verstuurd en ontvangen. De maximale upstream bandbreedte bedraagt 1 Mbit/s en downstream 8 Mbit/s.

ADSL2 en ADSL2+ zijn snellere varianten van het gewone ADSL breedbandinternet die vanaf 2005 beschikbaar kwamen. Bij ADSL2 en ADSL2+ bedraagt de maximale downstream bandbreedte respectievelijk 12 Mbit/s en 24 Mbit/s.

VDSL en VDSL2 (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line) zijn de opvolgers van het ADSL breedbandinternet. Bij deze vorm van breedband wordt er een glasvezelnetwerk aangelegd tot aan de wijkcentrale en blijft de koperdraad vanaf de wijkcentrale naar de aansluitingen behouden. Bij VDSL bedraagt de maximale upstream bandbreedte 13 Mbit/s en de downstream bandbreedte 52 Mbit/s. Bij VDSL2, de opvolger van VDSL, liggen de maximale snelheden met 100 Mbit/s up- en downstream nog hoger.

DOCSIS (Data Over Cable Service Interface Specification) is een vorm van breedbandinternet waarbij er over het coaxkabel netwerk informatie wordt verstuurd en ontvangen. Deze vorm van internet is het best bekend als ‘internet over de kabel’ en wordt vooral aangeboden door Ziggo. Bij de nieuwere netwerken wordt er tot de wijkcentrale gebruik gemaakt van een glasvezelnetwerk. De maximale downstream bandbreedte bedraagt 340 Mbit/.

FTTH (Fiber-to-the-Home) en FTTO (Fiber-to-the-Office) zijn vormen van glasvezelinternet. Glasvezel is de nieuwste en snelste vorm van breedbandinternet waarbij er met laserlicht digitale signalen worden verzonden door lange haardunne vezels van glas. De maximale bandbreedte van glasvezelinternet is met zo’n 10 Gbit/s heel groot. Glasvezel wordt daarom ook wel de ‘informatiedrager van de toekomst’ genoemd. Glasvezelnetwerken worden beschouwd als de meest betrouwbare netwerken. Zo heeft een glasvezelnetwerk geen last van inductie (blikseminslag op het leidingwerk) of last van verstoring afkomstig van andere (elektromagnetische) bronnen

Bij downloaden wordt informatie van het internet naar een computer/tablet/telefoon (etc) gebracht. Bij uploaden is het andersom en verstuurd een apparaat informatie naar het internet toe. Bij een glasvezelnetwerk is de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid. Bij een kopernetwerk is dit niet het geval. Dit is van belang voor het versturen van grote bestanden zoals films, foto’s, het werken in de cloud, werken vanaf huis en bijvoorbeeld beeldbellen in HD op een groot scherm.

Met een glasvezelverbinding kan gebruik gemaakt worden van de basisdiensten die de verschillende dienstenleveranciers via glasvezel aanbieden. Hierbij valt te denken aan:

- Supersnel internet
- Digitale Televisie
- Telefonie

Het gaat hierbij om diensten van hoogwaardige kwaliteit via een nieuwe infrastructuur.
Het hypermoderne glasvezelnetwerk biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld online te “gamen” zonder vertraging en zeer voordelig te bellen. Ook huis- en bedrijfsbeveiliging en zorg op afstand worden beter dan ooit mogelijk.

Hoe gaat de aanleg van glasvezel in zijn werk?
Stap 1: aanleg in de straat
De Coöperatie legt het netwerk aan van straat tot straat. Daarvoor is het nodig een smalle gleuf in de stoep of de berm te graven. Hierbij wordt getracht om eventuele overlast tot een minimum te beperken. In principe ligt de straat 1 of 2 dagen open.

Stap 2: verbinding naar uw woning
Om de woningen te koppelen aan het glasvezelnetwerk wordt een glasvezel aangelegd vanuit de straat naar de woning. Dit gebeurd voor zover mogelijk door middel van een boring. Hierbij wordt er onder de voortuin doorgeboord en blijft de tuin dus in tact. Is er een eenvoudige manier om te graven, dan zal dit wellicht worden overwogen.

Stap 3: aansluiting in de woning
De glasvezelkabel ligt nu onder de grond tot aan de voorgevel van de woning. Er wordt een afspraak met de bewoner gemaakt om de glasvezelkabel in de woning aan te sluiten op een glasvezel wandcontactdoos en modem.

Stap 4: gebruik maken van uw glasvezelaansluiting
De glasvezelaansluiting is technisch klaar voor gebruik. Er komt echter pas een signaal binnen zodra er diensten worden afgenomen bij een service provider.

Afhankelijk van hoe snel de benodigde deelname van 65 procent van de doelgroep wordt bereikt en de financiering is zeker gesteld, is het streven om medio 2016 het startschot voor de aanleg te kunnen geven.

Aan de aansluiting zelf zijn geen kosten verbonden. Indien er na de installatie van het glasvezelmodem een abonnement wordt afgenomen voor bijvoorbeeld televisie, telefonie en/of internetdiensten bij een service provider, zijn de aansluitkosten in het abbonement verwerkt.
Indien bewoners in deze aanlegfase geen glasvezelaansluiting hebben genomen en deze bewonders willen later toch aangesloten worden op het glasvezelnetwerk, dan zal de Coöperatie aansluitkosten in rekening brengen. Deze zullen waarschijnlijk veel hoger zijn omdat het nu eenmaal duurder is een enkele aansluiting tot stand te brengen.

Een service provider is een organisatie die diensten levert over het glasvezelnetwerk.
Naast internet verzorgen de meesten ook telefonie- en televisiediensten. Daarnaast kunnen ook aanvullende diensten (zoals voor gebouwbeveiliging) worden aangeboden. Deze abonnementen kunnen worden afgenomen bij een beschikbare service provider naar keuze.

De Coöperatie is van ons allemaal en is verantwoordelijk voor de aanleg van het glasvezelnetwerk. De coöperatie zorgt ervoor dat de glasvezelkabel daadwerkelijk in de grond gelegd wordt en dat de voorziening bij de bewoners thuis wordt aangelegd en voor de providers is voorbereid.
De Coöperatie legt dus het fysieke netwerk aan, de service providers zorgen er voor dat u ook gebruik kunt maken van het netwerk. Een service provider levert diensten (tv, telefonie en internet) over het netwerk dat de Coöperatie heeft aangelegd. Dit kan bijvoorbeeld vergeleken worden met de spoorwegonderdelen Prorail en de NS: de Coöperatie legt de rails en seinen aan en de service providers zorgen ervoor dat gebruikers met de trein van A naar B komen. In het abonnementsgeld dat aan de serviceprovider betaald zit ook een deel voor de afbetaling van het netwerk. De serviceprovider sluist dit deel van de kosten door naar de Coöperatie zodat zij de leningen die afgesloten zijn om het netwerk aan te leggen kan terugbetalen.

Wanneer bewonders een glasvezelabonnement bij een service provider afsluit, kunnen zij hun huidige abonnementen opzeggen en overstappen op de vele voordelen van glasvezel.
Vaak regelt de nieuwe service provider het opzeggen van de oude abonnement zodat de glasvezel gebruiker er geen omkijken naar heeft.

Op het glasvezelmodem kunnen de bestaande televisie- , telefoon- en/of internetkabels gemakkelijk worden aangesloten. Ook draadloos internet blijft gewoon mogelijk.

Alarm systemen voorzien steeds meer in nieuwe technieken. Glasvezel is zo'n nieuwe techniek. Nieuwe klanten van alarmsystemen krijgen kastjes uitgeleverd die al zijn ingericht voor deze nieuwe techniek. Bestaande klanten van alarmering doen er goed aan navraag te doen bij hun leverancier. Veelal is een omwisseling van een kastje voldoende. Advies: leg de vraag voor aan uw leverancier. Zij kunnen het juiste antwoord (of aanpassing noodzakelijk is) geven.

Partijen als KPN en Ziggo doen in den lande nu nog niet mee met lokale netwerken maar gezien het open karakter van het netwerk kan dat in de toekomst zomaar veranderen.

Deze email adressen zijn specifiek gebonden aan de bijbehorende providers. Deze providers zullen, op korte termijn, geen diensten aanbieden op ons netwerk. De email adressen zullen daarom onbruikbaar worden. Email adressen van providers zoals hotmail en gmail blijven wel gewoon bruikbaar.